het plantenasiel...

De wereld is een grappige plek en de drang van de mens om alles te ordenen, begrijpen en in de hand te houden is vaak hilarisch. Het fascineert me mateloos. Vooral als het op planten aankomt.

In het begin der tijden stond de plant natuurlijk niet binnen, want er waren nog geen huizen. Maar naarmate de tijd verstreek en de beschaving groeide evolueerde de plant met ons mee. En nu, na eeuwen, willen ze ook best in een klein potje in een raamkozijn leven.

Nog steeds echter, hoe erg de mens ook zijn best doet te snoeien en veredelen, zijn planten eigenzinnig en beslissen ze zelf hoe ze zullen groeien. Als je een plant in de winkel koopt is hij perfect en lijkt precies op zijn buurman, maar als je hem een tijdje in huis hebt staan zul je zien dat hij toch echt doet waar hij zelf zin in heeft.
Ik, persoonlijk, hou van de door eigenwijsheid gevormde planten. Hoe ouder een plant hoe beter, hoe eigenzinniger hoe mooier, hoe absurder hoe leuker. Dit is dan ook de reden dat ik niets begrijp van mensen die hun plant op straat zetten.

Een plant die jaren in je huis heeft gestaan, die zichzelf heeft ontwikkeld in bijzondere vormen en uitsteeksels heeft op plekken die je niet had verwacht, een uniek exemplaar die je nergens kan kopen, die gooi je toch niet op straat naast de vuilnis van de buren?

Het gebeurt.

Wanneer ik zo'n zeldzame plant langs de straat zie staan neem ik hem in mijn fietsmandje mee naar huis. Vervolgens laat ik de plant, die inmiddels verlatingsangst heeft ontwikkeld door de plotselinge afwijzing zonder duidelijke reden, weten dat ik hem prachtig vind precies zoals hij is en goed voor hem zal zorgen in voor en tegenspoed.

Bij de ontdekking van de zoveelste grote kamerplant in bak met grofvuil besloot ik dat het zo niet langer door kon gaan. In een humoristische/fantasievolle bui ontwierp ik een postertje en hing het dezelfde dag nog door de hele stad. De oproep luidde: Als je van plan bent om een plant aan de staat te zetten, stop dan onmiddelijk! Neem in plaats daarvan contact met mij op en ik kom de plant bij je thuis ophalen.

Het Plantenasiel was geopend.

volg de avonturen van het asiel hier: www.facebook.com/plantenasiel
als je van je plant(en) afwilt, mail dan hierheen: plantenasiel@rachelleklaassen.comhier wat foto's die ik van opvallende plantendingen heb gemaakt:


als die rechterplant groot genoeg is mag hij ook aan het hek hangen.


dit vetplantje is zo klein dat mijn camera hem niet kon scherpstellen


deze cactus heb ik moeten spalken


er bleek toch nog leven in deze plant te zitten